Sari la conținut

Esarfe port-bebe: Wrap

Wrap-ul este o bucata lunga de material care poate fi legata in diverse moduri obtinand astfel un port-bebe. Greutatea se repartizeaza super bine peste umeri si corp, este incredibil de confortabila purtarea pe o perioada lunga de timp atat a unui nou nascut cat si a unui copil prescolar. In Europa de vest sunt populare inca din anii 70. In unele maternitati din Germania fac parte din dotarile standard.

La 2 saptamani in wrap

Eu am inceput cu un wrap tesut, l-am comandat inainte ca Ra sa se nasca. Nu stiam prea multa teorie. Vazusem in Germania multe mamici purtand copiii in astfel de esarfe, era asa idilica imaginea lor. Nu stiam nimic despre beneficiile purtarii sau alte teorii, imi placea pur si simplu si era foarte practic. La 3 zile dupa ce am venit de la maternitate m-am infasurat cu Ra si am iesit afara. A fost un pic greu in primele zile, aveam nevoie de ajutor, dar dupa cateva zile mergea treaba tot mai bine. Intr-o saptamana deja eram foarte buna la pozitia burtica pe burtica (pocket wrap cross). Ra a crescut, am invatat si experimentat noi pozitii (pe sold, in spate). Deja la 4 luni reuseam sa o pun in spate fara nici un fel de ajutor (doar cu o oglinda). O buna parte din iarna am iesit afara la plimbarea cu wrapul. Spun doar o buna parte pentru ca am avut si alte sisteme de purtare, le voi lua pe rand.

Diverse treburi prin casa cu bebe in wrap

Simplitatea wrapului este compensata de versabilitatea sa. Exista practic sute de moduri in care il poti lega, insa tot ceea ce trebuie sa faci este sa inveti o singura legatura pentru luni sau chiar ani de purtarea a unui bebelus fericit. Imi place wrapul pentru ca pot alege unde vreau sa las mai multa greutate, pe umeri, pe talie, pe spate etc, il pot regla usor daca devine inconfortabil. Nu exista catarame, inele, nu are plastic sau metal, doar material.

Imi place foarte mult si aspectul lui traditional.

Cum aleg un wrap?

Tipul de wrap (sau materialul din care e facut)

Este cel mai important criteriu.

Wrap elasticWrap-ul elastic este super fain pentru nou-nascuti (inclusiv prematuri) pana la bebelusi mai mari (in jur de 1 an). Exista insa si wrapuri elastice ceva mai solide care pot tine o greutate de 15kg sau chiar 18kg (cele din canepa), cum e cazul celor de la MaMDesign. Eu le numesc uneori semi-elastice, insa nu este un termen consacrat.

Acest tip de wrap este foarte apreciat pentru bebelusii mici datorita elasticitatii. Poti lega wrapul si apoi poate intra bebe, poti sa il scoti si sa il pui iar fara sa refaci legaturile (merge cam de 3-4 ori). Wrapul elastic trebuie prins strans pentru a asigura securitate copilului.

Cea mai populara pozitie pentru wrapul elastic este pocket wrap cross carry, unde bebelusul poate fi pus vertical sau orizontal.

Wrap-ul tesut (neelastic) are limitele de greutate/varsta mult mai largi, el sustine mult mai bine greutatea mare si de aceea poate fi folosit pana la prescolari.

Acestea au o elasticitate minima datorita tesaturii fiind astfel comode la purtat. Sunt mai late decat cele elastice, si sunt recomandate pentru orice tip de legatura. Daca scoti copilul din wrap si apoi vrei sa il pui iar, legaturile vor trebui refacute. Sunt foarte populare in Germania, unde de altfel se si fac cele mai bune wrapuri tesute.

Lungime

Wrap neelastic purtarea in spate la 4 luniWrapurile pot avea lungimi diferite de la 3m la peste 5m. Persoanele inalte sau mai solide vor avea nevoie de un wrap mai lung decat cei slabi sau scunzi. Dimensiunile copilului nu sunt relevante pentru masura.
Un wrap prea lung poate fi un pic deranjant datorita "cozii" lungi.

Latime

Variaza intre 45 cm si 75 cm. Majoritatea pozitiilor de purtare nu depind de latimea wrapului cu exceptia rucksack carrier pentru care ai nevoie de minim 60cm latime.

Unele modele se ingusteaza la capete - ceea ce face nodul mai usor de facut si mai mic.

Dezavantajele wrap-ului

Principalul dezavantaj al wrapului il reprezinta curba de invatare. Nu iti trebuie doctorat sa stii sa legi un wrap, insa e nevoie de un pic de timp si mai ales rabdare.

In primul rand, nu te lasa intimidata de metrii aceia de material. Exerseaza in fata unei oglinzi cu o papusa, astfel vei fi mai increzatoara atunci cand vei incerca cu bebelusul tau.

Alte dezavantaje:
- poate fi prea cald vara, insa exista si wrapuri speciale pentru zone calduroase

- bebe nu poate fi scos sau pus in wrap dintr-o miscare rapida, ai nevoie de cateva secunde, sau chiar minute daca esti la inceput.

- atunci cand il legi/dezlegi capetele pot atarna pe jos, deci poate fi dificil in anumite situatii in care nu prea ti-ar placea sa stergi podelele cu el.

Avantajele wrap-ului

- foarte confortabil - poate fi purtat pe perioade foarte lungi

- bun chiar si pentru cei care au probleme cu spatele sau pentru copii grei, deorece gretutatea se distribuie f bine

- cel mai versatibil sistem de purtare - adica sunt foarte multe pozitii in care poti purta bebelusul. E singurul sistem de purtare fara nici o limitare din punctul asta de vedere

- poate fi folosit pentru orice varsta, de la nou nascuti pana la prescolari.

- este cel mai economic - daca trebuie sa cumperi un singur port-bebe pe care sa il folosesti in orice situatie, atunci wrapul este acela. Poti sa te descurci oriunde si oricand doar cu wrapul. Spre exemplu intr-un sling nu poti sa il porti pe bebe in spate; si nu-l poti folosi perioade indelungate. Intr-un mei tai nu il poti purta pe bebe pe sold. Practic orice alt sistem de purtare are anumite limitari fie legate de pozitie fie de timpul de purtare.

Cum se leaga un wrap

Cu wrapul este foarte important ca materialul sa fie "rasfirat" (sa nu fie rasucit) si sa il intinzi cat de mult poti in jurul tau si pe bebe.

Dupa ce bebe trece de faza de nou-nascut (pozitia de broscuta cu picioarele stransa sub el, primele 3-4 saptamani), picioarele trebuie sa fie cracanate , ca si cum te-ar imbratisa, funduletul jos si genunchii sus. Aceasta este asa numita pozitie "M", pentru ca picioarele descriu litera M. Este pozitia perfecta pentru confort si dezvoltare. De altfel daca vei lua un bebe in brate, in mod natural el va cuprinde talia ta cu picioarele, luand pozitia M. Iata un articol foarte fain despre aceasta pozitie aici.

Cel mai bine inveti privind filmulete pe net (daca nu ai pe cineva cu experienta la dispozitie). Eu asa am facut. Am pus mai jos o lista de filmulete cu diverese pozitii si moduri de legare (unele inserate direct, altele cu linkuri).

Pocket (pre-tie) Front Wrap Cross (mai ales pt wrap elastic)

Alaptarea si purtarea culcat - cu Pocket (pre-tie) Front Wrap Cross

Front Wrap Cross (wrap tesut)

Cradle Carry/ Hip Carry (pe un un umar, pe sold sau culcat)

Purtare pe sold pe un umar

Simple Cross Carry (o legatura foarte buna pentru vara)

Kangorro Carry (f buna pt vara)

Rucksack Carry (in spate)

Back Wrap Cross Carry

Back Wrap Cross Carry with Rucksack Straps

Ar fain daca si alte purtatoare de wrap si-ar spune opinia, aici prin comentariu sau pe blog. Primesc cu bucurie si poze cu voi si wrapul, le voi pune intr-o galerie.

articol aparut pe adelle.ro

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol